sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Luukku 7: Wieniläinen lehtitaikina



Tämä lehtitaikina on ns wieniläinen lehtitaikina ja eroaa hieman perinteisestä taikinasta. Kaulintaperiaate on kuitenkin sama. Raaka-aineiden tulisi olla mahdollisimman kylmiä, joten kuivat aineetkin voi huoletta käyttää pakastimessa ennen leivontaa. Jos teet taikinasta pelkkiä makeita leivonnaisia, voit lisätä esimerkiksi vaniljaa mausteeksi. Taikinaa voi tehdä kerralla isommankin määrän ja pakastaa esimerkiksi valmiina torttuaihioina. Näin ei tarvitse nähdä taikinanteon vaivaa kuin kerran ja sen jälkeen voi vain sulatella tarvittavan määrän aihioita pakkasesta. Itsekin tein taikinan kaksinkertaisena.




reilu 1 kg taikinaa

voi kaulintaan
500 g voita
175 g vehnäjauhoja
  • mittaa ainekset yleiskoneen kulhoon ja sekoita taikinakoukulla jauhot voin sekaan
  • muotoile voista noin 2 cm paksu neliön muotoinen levy
  • voit tehdä tämän vaiheen sillä välin, kun taikina lepää ensimmäistä kertaa kylmässä

taikina
325 g vehnäjauhoja
30 g voita
5 g suolaa
10 g sokeria
20 g keltuaista
175 g vettä
  • mittaa kaikki ainekset yleiskoneen kulhoon ja sekoita taikinakoukulla tasaiseksi taikinaksi
  • nosta kylmään lepäämään 20 minuutiksi
  • kauli taikinasta neliön muotoinen levy, joka on sen verran voilevyä suurempi, että voilevy mahtuu hyvin vinottain taikinalvyn päälle
  • aseta voilevy taikinalevylle vinottain ja taittele taikinalevyn kulmat voilevyn päälle kirjekuoren tapaan
  • kauli taikinasta 1 cm paksu suorakaiteen muotoinen levy
  • pyyhi mahdollinen jauho pois levyn pinnalta ja taittele neljään kerrokseen (katso kuvat alla)
  • nosta kylmään 20 minuutiksi
  • toista kaulinta ja lepo vielä kaksi kertaa
  • nyt taikina on valmista käytettäväksi
  • kauli taikina noin 3 mm paksuiseksi levyksi ja leikkaa esimerkiksi 9x9 cm kokoisia torttuaihioita, jotka voi käyttää heti tai pakastaa
  • paista torttuja 230 °C 13-15 minuuttia






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti